ORHIDEJE NA STRAHINJŠČICI I SUSJEDNIM PODRUČJIMA

en

Autorica: Ljiljana Borovečki-Voska
Godina izdavanja: 2010.
Izdavač: ALFA d.d. Zagreb

 
Poštovani čitatelju, ova je knjiga plod višegodišnjeg istraživanja flore i vegetacije Strahinjščice te susjednih područja. Prešla sam stotine kilometara, ispisala stranice i stranice Dnevnika terenskih zapažanja i mjerenja, napravila nekoliko tisuća fotografija, proučila mnogo stručne literature, provela sate i sate tražeći informacije na internetu te u konačnici poprilično vremena na pisanje same knjige. No sve je zajedno plod velike ljubavi i zainteresiranosti za botaniku te iza svega stoji čisti entuzijazam.

Naravno, ništa od toga ne bi bilo bez podrške mnogih dobrih ljudi. Najviše su mi pomogli moji dečki, Filip i Buco. Sin Filip puno mi je pomagao u radu na računalu, a suprug Buco sa mnom je prešao glavninu terena te i sam naučio raspoznavati orhideje. Zahvaljujem Šincekima; Dubravku na poduci, savjetima i podršci pri radu, Ines i Draženki koje su u naše zajedničke izlete unijele toliko veselja.

Ove knjige ne bi bilo bez podrške moje urednice mr. sc. Daniele Novoselić od koje je i potekla ideja o pisanju knjige i koja je za mene uvijek imala vremena te me sve vrijeme vodila i savjetovala. Također mi je svojim stručnim savjetima pomogao dipl. ing. šum. Zdravko Cerovečki. U konačnici, veliku su ulogu odigrali i stručni recenzenti, prof. dr. sc. Jasenka Topić te jedan od naših ponajboljih poznavatelja orhideja, Roko Čičmir. Bez njihove intervencije u knjizi bi se potkrale neke pogreške.

Na kraju, zahvaljujem Hrvatskom botaničkom društvu koje je dalo preporuku za tiskanje ove knjige kao i našim pokroviteljima, koji su prepoznali vrijednost iste pružajući financijsku potporu za njezino izdavanje: Općini Radoboj i njezinu načelniku Anđelku Topolovcu Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije i njenom ravnatelju Ivanu Ištoku.

Autorica, Ljiljana Borovečki-Voska

Kontakt za sadrzaj: 
Ljiljana Borovečki-Voska
Email kontakta: 
sbogdanovic@agr.hr
Datum : 
26/10/2012 - 19:45