Botanički vrtovi i arboretumi Hrvatske

  • Kada je i radi čega je osnovana Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske? 

    Sekcija botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske, u sklopu Hrvatskog botaničkog društva, osnovana je na Trećoj izbornoj skupštini HBoD-a održanoj 17. prosinca 2008. u Zagrebu. Botanički vrtovi i arboretumi europskih zemalja većinom su povezani u udruge, što im olakšava i poboljšava međusobnu komunikaciju i suradnju u svakoj pojedinoj državi. Kako bi se što više razvila i poboljšala suradnja i razmjena iskustava udruga botaničkih vrtova koje djeluju u državama Europske unije, osnovan je Konzorcij europskih botaničkih vrtova (European Botanical Gardens Consortium, http://www.bgci.org/global/2245/ , BGCI). Po jedan predstavnik svake države je član Konzorcija, a botaničke vrtove Republike Hrvatske od 2007. godine zastupa mr. sc. Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Članovi Konzorcija podnose pisano izvješće o radu udruga botaničkih vrtova s naglaskom na zaštiti i očuvanju biološke raznolikosti biljaka i obrazovanju posjetitelja vrtova i šire javnosti. Konzorcij se sastaje dva puta godišnje i na dnevnom redu sastanaka su, uz prihvaćanje pojedinačnih izvješća i rasprave i dogovori o realizaciji različitih projekata koje Konzorcij organizira.

  • Budući da u Hrvatskoj ne postoji udruga botaničkih vrtova, da bi se i mala zajednica botaničkih vrtova i arboretuma u Hrvatskoj povezala i organizirala, namjeravali smo osnovati udrugu. Međutim, budući da svi botanički vrtovi i arboretumi u Hrvatskoj nisu samostalne ustanove (djeluju kao sastavni dijelovi fakulteta, akademije, škola,nacionalnih parkova, parkova prirode..) to nije bilo moguće ostvariti. Zbog toga je osnovana Sekcija (u okviru Hrvatskog botaničkog društva) sa ciljem da se okupe i povežu botanički vrtovi i arboretumi koji postoje u Hrvatskoj, radi ostvarivanja kvalitetnije suradnje i razmjene iskustava te radi promicanja zajedničkih strukovnih interesa na državnoj razini.
  • Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske prvi put je održan od 31. svibnja do 4. lipnja 2011. godine. Širom Hrvatske botanički su vrtovi i arboretumi po prvi put istovremeno otvorili vrata javnosti, nudeći građanstvu raznovrsna besplatna događanja (izložbe, predavanja, radionice, obilasci uz stručnu pratnju, lutkarske predstave, kušanje biljnih jela i napitaka…). Službeno otvaranje Tjedna započelo je pozdravima i obraćanjem brojnih predstavnika pokrovitelja, a nastavljeno održavanjem Simpozija Botanički vrtovi i arboretumi Hrvatske u izložbenom paviljonu Botaničkog vrta PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Skupu su se obratili direktorica globalnih programa Svjetske udruge botaničkih vrtova gospođa Suzanne Scharrock i upravitelj Botaničkog vrta ljubljanskog Sveučilišta dr. sc. Jože Bavcon. Zatim su predstavnici 12 hrvatskih botaničkih vrtova, arboretuma i manjih zbirki održali kratka predstavljanja svojih vrtova. Drugi Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske održat će se od 14. do 18. svibnja 2012.

Mr. sc. Biserka Juretić, pročelnica Sekcije botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske (HBoD)