poziv na predavanje Plitvice

Predavanje „Biljni svijet sedrenih barijera Plitvičkih jezera" održat će nam izv. prof. dr. sc. Antun Alegro, u četvrtak 29. studenog 2018. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1, PMF, Zagreb.

Petnaest koje jezera, koje basena, do trideset većih i manjih vodopada, četiri potoka, jedna rieka, slia brda i briežuljaka s nježnim dolinama i strašnim ponorima, pravjekovne šume i bujna zelen, a povrh svega i pitka voda, kakovu bi i bogovi pili, krase ovaj perpetuum mobile vodnoga svieta, za koji malo tko znade u domovini, a jedva tko u tudjinstvu (Adolfo Veber Tkalčević, 1860).

Gotovo 160 godina nakon Tkalčevićeva Puta na Plitvice one su i dalje naš gorostas, međutim on više ne čami u kutu i u zaboravi, nego je postao globalno poznata turistička destinacija kojoj je ta poznatost postala i najveća prijetnja. Kako je sedra jedan od temeljnih fenomena zbog kojih su Plitvice proglašene nacionalnim parkom, bilo bi za očekivati da je i biljni svijet koji nastanjuje tu sedru poznat do tančina, te da se redovno prate promjene koje se u njemu zbivaju i istražuju uzroci koji do njih dovode. No tome nije tako. Nakon pionirskih istraživanja vegetacije sedrenih barijera profesora Pavletića 1950-ih i 60-ih godina, izostala su daljnja istraživanja koja bi obuhvatila mahovine i vaskularne biljke. Kako bi se popunila ta praznina, te kako bi se vidjelo da li su se u međuvremenu dogodile kakve promjene u vegetaciji, tokom tri sezone (2016-2018) istraživani su svi sustavi sedrenih barijera. U ovom predavanju bit će predstavljena flora i vegetacija sedrenih barijera s pregledom vrsta mahovina i vaskularnih biljaka, njihovih staništa i vegetacijskih jedinica koje grade. Također, ukazat će se na promjene koje su se dogodile od sredine 20-og stoljeća i moguće uzroke koji su do njih doveli.

Kontakt za sadrzaj: 
Antun Alegro
Email kontakta: 
antun.alegro@biol.pmf.hr
Datum : 
29/11/2018 - 19:00