Poziv na predavanje Herak Custic

Predavanje "Jedemo li dovoljno graha? Raznolikost hrvatskih tradicijskih kultivara u nutritivnom sastavu." održati će nam prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić, u četvrtak, 10. prosinca u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

 

Iako je grah (Phaseolus vulgaris L.) jedna od najznačajnijih povrćarskih kultura i najpopularnijih 'zimskih' namirnica u svijetu, proizvodnja u Hrvatskoj nažalost opada. Zbog izuzetne nutritivne vrijednosti, posebice količine proteina i minerala, kao i drugih fitokemikalija, grah u svijetu postaje sve atraktivnija namirnica. Temeljem analize minerala u 300 uzoraka hrvatskih tradicijskih kultivara utvrđeno je da je grah značajan izvor minerala, jer, usporedimo li utvrđene vrijednosti s preporučenim dnevnim unosom prema EU regulativi, moguće je konzumacijom 100 g graha zadovoljiti dio dnevnih potreba: 63-80 %K, 66-90 %P, 43-59 %Mg, 31-75 %Ca, 41-57 %Fe, 65-105 %Mn, te 22-31 %Zn. Osobito su se istakli tetovac, trešnjevac, biser te dan i noć. Također su u istim tradicijskim kultivarima utvrđene i vrijednosti proteina koje variraju od 16,7-27,9% (dan i noć). Zbog svega navedenog redovitom konzumacijom graha može se osigurati značajne količine minerala i proteina,te prevenirati bolesti. Kako bi količine navedenih nutrijenata bile što bolje prihvatljiva prehrambena strategija trebala bi ići u dva smjera. Jedan je briga o tlu odnosno mediju gdje rastu, a drugi oplemenjivanje i odabir klonova sklonijih usvajanju i akumulaciji navedenih hraniva. Ovaj rad je financirala Hrvatska zaklada za znanost projektom UIP-11-2013-3290, 'Genetska osnova količina bioaktivnih tvari hrvatskih tradicijskih kultivara graha.'

Kontakt za sadrzaj: 
Mirjana Herak Ćustić
Email kontakta: 
mcustic@agr.hr
Mjesto odrzavanja: 
Zagreb
Datum : 
10/12/2015 - 18:00