Održana predavanja

Poziv na predavanje Gorinšek

Predavanje "Od biljnog žljezdanog tkiva do staklene bočice eteričnog ulja. Uloga mirisa i njihova važnost u svakodnevnom životu čovjeka." održati će nam Gordana Gorinšek, mag. ing. fitomed, u četvrtak, 21. svibnja u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

Poziv na predavanje GMA

Predavanje "Zgodne crtice nezgodnog putovanja - GMA" održati će nam Ivana Rešetnik, Marija Jug-Dujaković, Marin Ježić i Sandro Bogdanović, u četvrtak,  23. travnja u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

 

Poziv na predavanje Ekspedicija Nessie

Predavanje "Ekspedicija Nessie" održati će nam doc. dr. sc. Zrinka Ljubešić, u četvrtak, 9. travnja u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

 

Za potrebe projekta "Bio-tracing Adriatic Water Masses, BIOTA" Hrvatske zaklade za znanost skupina istraživača organizirala je ove zime znanstvenu ekspediciju u južnom Jadranu. Tko, kada i što su tražili, a što našli saznati ćete na našem redovitom predavanju.

Etnobotanička radionica

U organizaciji HBoD-a, a u prostorijama Biološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, 09. i 10. veljače 2015. godine održana je prva ETNOBOTANIČKA RADIONICA u Hrvatskoj. Radionicu pod nazivom „PROSPECTS OF ETHNOBOTANICAL RESEARCH IN CROATIA AND SOUTH-EASTERN EUROPE“  koordinirala je prof.dr.sc. Božena Mitić, a održao ju je Dr.sc. Łukasz Łuczaj, izvanredni profesor Sveučilišta Rzeszów (Poljska). Prof.

redovito predavanje HBoD-a

Predavanje "Permakultura – pogled ispod površine" održati će nam Miroslav Kiš, autor knjige „Permakultura“, diplomirani dizajner permakulture u četvrtak, 26. veljače u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

 

 

prezentacija sa predavanja HBoD-a

Poštovani članovi HBoD-a, za sve koji nisu bili na našem predavanju „I sitno je bitno. Prochlorococus marinus. Najsitniji i najabundantniji fotosintetski organizam na Zemlji" koje nam je održala dr. sc. Ivana Bošnjak, poslijedoktorandica na projektu Hrvatske zaklade za znanost, PMF, Zagreb, prezentaciju sa predavanja mogu pogledati na linku u privitku

I SITNO JE BITNO: Prochlorococus marinus - Najsitniji i najdominantniji fotosintetski organizam na Zemlji

Predavanje "I SITNO JE BITNO: Prochlorococus marinus - Najsitniji i najdominantniji fotosintetski organizam na Zemlji" dr. sc. Ivane Bošnjak

Predavanje će se održati u četvrtak, 29. siječnja u 18.00 sati  na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje)

 

Put u Tur Abdin – aramejsko gorje u turskom dijelu Mezopotamije (krajolici, stari gradovi, manastiri, povijest, drevne kršćanske zajednice)

Predavanje izv. prof. dr. sc. Tihomira Miličevića pod naslovom "Put u Tur Abdin – aramejsko gorje u turskom dijelu Mezopotamije (krajolici, stari gradovi, manastiri, povijest, drevne kršćanske zajednice)" održano je u četvrtak, 11. prosinca 2014. u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

The role of epigenetic phenomena in plant ecology and evolution: A case study of Croatian endemic Salvia species

Predavanje prof. dr. sc. Vlatke ZoldošUloga epigenetičkih fenomena u ekologiji i evoluciji biljaka: Studija slučaja hrvatskih endemičnih kadulja je održano u četvrtak, 05. lipnja 2014. u 18.15 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje). 

Botanic gardens as living libraries: places of perennial pleasure

The European Botanical and Horticultural Libraries Group (EBHL), Sveučilište u Dubrovniku - Institut za more i priobalje, Hrvatsko botaničko društvo i Dubrovačke knjižnice organiziraju i pozivaju Vas u Tjednu botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske na javno predavanje Botanic gardens as living libraries: places of perennial pleasure (Botanički vrtovi su kao žive knjižnice: mjesta za višegodišnje uživanje).

„NATURA 2000 MANMON“ s livadnim procjepkom - POČETAK MONITORINGA BILJNIH VRSTA HRVATSKE

Pozivamo Vas na predavanje dr. sc. Sanje Kovačić: "NATURA 2000 MANMON“ s livadnim procjepkom - Početak monitoringa biljnih vrsta Hrvatske, koje će se održati u srijedu, 04. prosinca 2013. u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje).

 

 

 

 

 

Botanička predavanja u sklopu 3. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske

Poštovani članovi Hrvatskog botaničkog društva i cjelokupno građanstvo,

Botanička predavanja održana su od 13.-18.05.2013.

u sklopu TREĆEG TJEDNA BOTANIČKIH VRTOVA I ARTBORETUMA HRVATSKE

u ZAGREBU, KOPRIVNICI, POREČU, MALOM LOŠINJU I ZADRU, a za javnost su ih održali redoviti članovi našeg Društva te naši gosti i prijatelji.

Nova herbarijska zbirka – Herbarij ZAGR Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Herbarij ZAGR kao sastavni dio Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osnovan je u siječnju 2013. godine i najmlađi je herbarij u Hrvatskoj. Prilikom registracije dodijeljena mu je međunarodna skraćenica ZAGR od strane Index Herbariorum. Herbarijska zbirka sadrži trenutno oko 7.500 primjeraka vaskularnih biljaka koje većim dijelom potječu iz Hrvatske, balkanskih zemalja i Mediterana. Tipski primjerci ne mogu se slati na posudbu.

Godišnja i izborna skupština Hrvatskog botaničkog društva

Dragi članovi Hrvatskog botaničkog društva,

Naša redovita godišnja, ove godine izborna Skupština HBoD-a održana je u petak, 21. prosinca 2012. godine u 18.00h u predavaonici BO2 (molekularna biologija) na Rooseveltovom trgu 6 s dolje navedenim točkama dnevnog reda:

1. Izvješće o radu Društva u 2012. godini (A. Alegro) s financijskim izvješćem (M. Kovač, CAJGER d.o.o.)

2. Izvješća o radu sekcija HBoD-a

Epigenetička vs. genetička raznolikost prirodnih biljnih populacija: Studija slučaja hrvatskih endemičnih kadulja

Predavanje "Epigenetička vs. genetička raznolikost prirodnih biljnih populacija: Studija slučaja hrvatskih endemičnih kadulja" prof. dr. sc. Zlatka Šatović, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet.

Predavanje je održano u srijedu, 19. prosinca 2012. godine u 12 sati u Velikoj vijećnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (VI Paviljon), Svetošimunska 25, Zagreb.

Izvanredna skupština Društva

Poštovani članovi HBoD-a,

zadovoljstvo mi je pozvati vas na Izvanrednu skupštinu Društva, koju, na prijedlog Upravnog odbora, sazivam radi svečanog obilježavanja 10-godišnjice osnivanja Društva.

Skupština je održana 22. studenog 2012. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6, u predavaonici BO1 (animalna fiziologija-prizemlje), sa sljedećim dnevnim redom: