Sekcije

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Dendrološka sekcija

[/vc_column_text][vc_column_text]Dendrološka sekcija Hrvatskog botaničkog društva osnovana je 21. prosinca 2012. godine na Godišnjoj skupštini, usvajanjem Pravilnika o radu sekcije.

Sekcija okuplja članove čiji su znanstveni ili stručni interes drvenaste biljke, ali i sve one koji imaju poseban odnos, poštovanje i ljubav prema drveću i grmlju. Budući da dendrologija obuhvaća morfološka i biološka svojstva, ekološke zahtjeve, srodnost, varijabilnost, rasprostranjenost, gospodarsku i ekološku važnost, kao i primjenu drvenastih vrsta, sve to ujedno je i područje djelovanja Dendrološke sekcije. Područje interesa su autohtone i alohtone drvenaste vrste i ostale svojte, uključujući ukrasne i voćarske križance i kultivare (sorte).

Ciljevi Dendrološke sekcije su: okupljanje, povezivanje i suradnja članova; promicanje i zaštita znanstvenih i strukovnih interesa članova; rasprava, zauzimanje zajedničkih stavova te jedinstveno istupanje u javnosti o pitanjima iz područja dendrologije; organizacija predavanja, izložbi i radionica; promicanje dendrologije u sredstvima javnog priopćavanja; uspostavljanje suradnje s drugim sličnim organizacijama u Hrvatskoj, kao i dendrološkim društvima u Europi; promicanje vrijednosti dendroloških zbirki; popularizacija starih, velikih, rijetkih, povijesno važnih i zaštićenih stabala u Hrvatskoj; organizacija ekskurzija; proglašavanje vrste godine, koja će tijekom te godine biti u posebnom fokusu aktivnosti Sekcije.[/vc_column_text][vc_column_text]Voditelj sekcije je Igor Poljak.[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”199″ img_size=”medium” style=”vc_box_shadow” onclick=”img_link_large”][/vc_column][/vc_row]