Hrvatsko botaničko društvo

Prošli kongresi

Hrvatsko botaničko društvo organizira znanstvene i stručne skupove, među kojima Hrvatski botanički simpozij ima najdužu tradiciju. Prvi Hrvatski botanički simpozij održan je 2004. godine, nepune dvije godine po osnutku Društva i s vremenom je postao središnji događaj na kojem se predstavljaju sva važnija botanička istraživanja u Hrvatskoj i izmjenjuju nova saznanja.

U predgovoru Knjige sažetaka čitamo: „Stoga je i cilj Prvog hrvatskog botaničkog simpozija promicanje suradnje i razmjene znanstvenih i stručnih informacija s područja botanike između botaničara i stručnjaka srodnih struka, te potencijalnih korisnika botaničkih podataka, kako iz Hrvatske tako i iz susjednih europskih zemalja, ali i šire.“ Navedeno je bila temeljna misao vodilja i pri organizaciji sljedećih šest simpozija, koji su svi uz sudionike iz Hrvatske okupili i veći broj sudionika iz drugih zemalja. Simpozij se kontinuirano održava svake tri godine i uključuje pozvana plenarna predavanja, usmena izlaganja, posterska priopćenja, društvena događanja, te botaničke ekskurzije.

U nastavku kronološkim redom slijede svi simpoziji u čijoj je organizaciji Društvo sudjelovalo:

SEDMI HRVATSKI BOTANIČKI SIMPOZIJ

održan je u 2022. godine u Zagrebu, a Organizacijskim odborom predsjedavao je tadašnji predsjednik Društva Vedran Šegota.

Knjiga sažetaka

Deseta konferencija međunarodnog odbora za konzervaciju mahovina

održana je 2022. u Botaničkom vrtu u Zagrebu u organizaciji HBoD-a i ECCB-a. Organizacijskim odborom predsjedavao je prof. dr. sc. Antun Alegro.

Knjiga sažetaka

Sedmi europski fikološki kongres

održan je 2019. godine u Zagrebu, pod pokroviteljstvom udruženja Federation of European Phycological Societies  (FEPS) kojeg je i Hrvatsko botaničko društvo član.

Knjiga sažetaka

Šesti hrvatski botanički simpozij

održan je u 2019. godine u Zagrebu, a domaćin simpozija bio je PMF Sveučilišta u Zagrebu. Organizacijskim odborom predsjedavala je tadašnja dopredsjednica Društva Mara Vukojević. Knjiga sažetaka

Peti hrvatski botanički simpozij

održan je u Primoštenu, 2016. godine., a organizacijskim odborom predsjedavala je tadašnja dopredsjednica Društva dr. sc. Ivana Rešetnik.

Knjiga sažetaka

Četvrti hrvatski botanički kongres

održan je 2013. godine u Splitu, a domaćin simpozija bio je PMF u Splitu.
Organizacijskim odborom predsjedao je dr. sc. Mirko Ruščić.
Knjiga sažetaka

Treći hrvatski botanički kongres

održan je 2010. u Jezerima na otoku Murteru, a organizacijskim odborom predsjedala je dr. sc. Marija Pandža iz osnovne škole Murterski škoji.

Knjiga sažetaka

Drugi hrvatski botanički kongres

održan je 2007. godine, u Zagrebu, a domaćin simpozija bio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Organizacijskim odborom predsjedala je prof. dr. sc. Mihaela Britvec.

Knjiga sažetaka

Prvi hrvatski botanički simpozij

održan je 2004. godine u Zagrebu, a domaćin simpozija bio je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Organizacijskim odborom predsjedala je prof. dr. sc. Božena Mitić.

Knjiga sažetaka

Šesti balkanski botanički kongres

održan je 2015. godine u Rijeci, a domaćin kongresa bio je Prirodoslovni muzej u Rijeci. Organizacijskim odborom predsjedavala je dr. sc. Željka Modrić Surina.
Knjiga sažetaka

Simpozij Evolucija bioraznolikosti na Balkanu

održan je  2012. godine, a domaćin simpozija bio je Botanički vrt PMF-a u Zagrebu. Simpozij je proizišao iz trilateralnog projekta u kojem sudjeluju botaničari iz Hrvatske, Srbije i Austrije. Knjiga sažetaka