Hrvatsko botaničko društvo

Hrvatsko botaničko društvo (HBoD) okuplja članove koji se profesionalno ili amaterski bave nekim od polja botaničkih znanosti. Djelovanje društva usmjereno je ka promicanju i razvitku botaničkih znanosti na popularnoj, stručnoj i znanstvenoj razini. Društvo se zalaže za očuvanje i zaštitu flore, vegetacije i staništa te ukupne biološke raznolikosti Hrvatske.

Trputac - biljka mjeseca

Trputac ili bokvica je trajna zeljasta biljka koju možete pronaći na bilo kojoj livadi, uz rub puta, u jarku te na vlažnom i plodnom tlu. Trputac je rasprostranjen po cijeloj Europi, Americi, Aziji, Australiji, Novom Zelandu i Africi. Druga imena za trputac su bukvica, bokvica, krepotec, trpotec, muška bokvica.

Glasnik Hrvatskog botaničkog društva

Glasnik je znanstveni i stručni časopis Hrvatskog botaničkog društva koji redovito izlazi od 2013. godine. Zamišljen je kao časopis namijenjen objavljivanju priloga o biologiji biljaka (uključujući i alge) na hrvatskom ili engleskom jeziku, domaćoj i inozemnoj botaničkoj zajednici.

Novosti

Hrvatsko botaničko društvo sudjeluje u povezivanju i poticanju stručne i znanstvene suradnje sa studentskim, građanskim i drugim organizacijama na Sveučilištu, Republici Hrvatskoj i svijetu. Svojim ukupnim djelovanjem želi doprinijeti ostvarivanju modernog, slobodnog, demokratskog, pluralnog, tolerantnog i nenasilnog društva uz temeljna načela poštivanja različitosti stavova, misli i ideja, slobode izbora i odgovornosti pojedinca i Društva.