Hrvatsko botaničko društvo

Ekskurzije

Hrvatsko botaničko društvo povremeno, jednom godišnje, organizira stručne izlete i ekskurzije za svoje članove u botanički zanimljiva ili slabo istražena područja Hrvatske. Do sada su organizirane tri takve ekskurzije, dvije planinske (Svilaja i Strahinjščica) i jedna primorska (Ninski zaljev). U ekskurzijama mogu sudjelovati članovi Društva, a koncipirane su tako da svaka ekskurzija ima barem jednog stručnog voditelja. Voditelji su obično lokalni botaničari ili drugi istraživači koji dobro poznaju prirodne osobitosti područja. Ekskurzije se ponekada organiziraju u suradnji sa drugim prirodoslovnim društvima.

Papuk (2023.)

U svibnju 2023. godine organizirana je dvodnevna stručna ekskurzija u Park prirode Papuk, koja je uključivala stručni terenski obilazak područja park šume Jankovac, brda Lapjak i suhih travnjaka u blizini mjesta Gornji Vrhovci, te posjet Kući Panonskog mora, Geo info centru i vinariji Krauthaker. Za stručni dio ekskurzije je najvećim dijelom bio odgovoran Marko Doboš iz JU PP Papuk, uz sudjelovanje i pomoć Ivice Samardžića i Marije Kovačević iz JU za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije.

Svilaja (2018.)

Dvodnevna obrazovna stručna botaničko-ornitološka ekskurzija na Svilaju organizirana je krajem lipnja 2018. u suradnji s udrugom BIOM, Hrvatskim ekološkim društvom i Hrvatskim udruženjem slatkovodnih ekologa (HUSEK). Stručni voditelji ekskurzije koja je polučila veliki interes članova Društva bili su Nenad Jasprica, Marija Pandža, Milenko Milović i Ivan Budinski.

Putevima orhideja (2017.)

Jednodnevni stručni izlet na planinarsko-poučnu stazu „Putevima orhideja“ na Strahinjščici organiziran je sredinom svibnja 2017., a stručni voditelj ekskurzije bila je Ljiljana Borovečki-Voska. Zanimljivo osmišljena ruta s bogatstvom orhideja, ali i ostalog bilja, izazvala je iznimno veliki interes članova Društva.

Ninski zaljev (2016.)

Stručni botaničko-ornitološki izlet u Ninski zaljev organiziran je početkom svibnja 2016. u suradnji s udrugom BIOM. Sudionici ekskurzije imali su prilike upoznati zanimljivu i rijetku floru pješčanih plaža, laguna, strmaca, vlažnih livada te solane, kao i faunu ptica koja ovdje gnijezdi ili obitava. Stručni voditelji bili su Sandro Bogdanović, Vedran Šegota, Sven Kapelj i Ivan Budinski.